Főoldal > Thaiföldi buddhista szerzetesek látogatása Ferenc pápánál

Thaiföldi buddhista szerzetesek látogatása Ferenc pápánál

Ferenc pápa május 27-én fogadta a neves bangkoki kolostor, a Wat Pho buddhista szerzeteseinek küldöttségét. A szerzetesekkel való megbeszélésén a pápa hangsúlyozta, hogy folyamatos együttműködésre és erőfeszítésekre van szükség a válságban lévő világ megsegítésére és támogatására. 

A buddhistáknak és a keresztényeknek együtt kell működniük, hogy “reménysugarat hozzanak a kétségbeesett emberiségnek” – mondta Ferenc pápa.

A Vatikánban tartott találkozó során a pápa felidézte a tavaly novemberben épp Thaiföldön tartott buddhista-keresztény kollokviumot. Az akkori vallásközi megbeszélésen, az Ázsia minden részéből odaérkezett 150 résztvevő az emberiség és a Föld meggyógyításának kérdéseiről elmélkedett. “Ma az emberiség és a Föld, ami a közös otthonunk, megsérült!” – mondta. “Oly sok a háború, oly sok az olyan ember aki mindent elveszített és menekülni kényszerült, oly sok az erőszak által érintett gyermek.”

Az összejövetel azzal a konszenzusos megállapodással zárult, hogy az egyre inkább összekapcsolódó és egymásra utalt világunkban minden félnek együtt kell működnie a béke megteremtése és a sebek begyógyítása érdekében.

“Ennek az igazságnak a fényében arra biztatom önöket, hogy működjenek együtt mindenkivel: a civil társadalommal, más vallások tagjaival, kormányokkal, nemzetközi szervezetekkel, akadémiai és tudományos közösségekkel és minden érdekelttel, hogy előmozdítsák annak a barátságosságnak a létrejöttét ami fenntartja a békét és a testvériséget, és egy sokkal befogadóbb világot épít.” – mondta a pápa.

Ferenc pápa utalt a 2019-es thaiföldi látogatására is, aminek során találkozott a thai buddhista közösség legfőbb pátriárkájával, Szomdedzs Phra Mahá Munívinggal is. Felidézte a kultúrák kölcsönös tiszteletének előmozdításáról folytatott megbeszélésüket. 

A találkozás kultúrája lehetséges, nem csak a mi közösségeinkben, hanem a világunkban is, ami oly hajlamos a konfliktusok létrehozására, a kirekesztésre, és mindezek terjesztésére.” – mondta a pápa a pátriárkának a 2019-es látogatása során. “Amikor lehetőség nyílik arra, hogy megbecsüljük és tiszteljük egymást különbözőségeink ellenére is, akkor reményt adhatunk a világnak, ami támogathatja azokat akik egyre inkább szenvednek a konfliktusok káros hatásaitól.”

A 2023-as novemberi thaiföldi kollokvium célja a vallási szakadékok közötti szakadékok áthidalása, a párbeszéd és a megértés előmozdítása volt. A résztvevők több témát is megvitattak, többek között a környezeti fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a spirituális gyógyítást, kinyilvánítva a globális problémák kezelésére irányuló közös elkötelezettségüket. 

A találkozó előmozdítja a buddhizmus és más vallási hagyományok közötti régóta tartó kapcsolatot Thaiföldön és határain túl egyaránt. Az országnak történelme során a vallási tolerancia és a vallások közötti párbeszéd mindig fontos volt, a buddhista etikai elvek gyakran adnak iránymutatást a nemzeti politikának és alapját képezi a thai kultúrának. Egy ilyen háttér támogató környezetet biztosít az ehhez hasonló találkozókhoz, a béke és a harmónia megteremtésére és fenntartására irányuló folyamatos erőfeszítésekhez. 

Thaiföld gazdag buddhista hagyománnyal rendelkezik. Lakosságának 93.5%-a a théraváda buddhizmus gyakorlója. A 2018-as adatok szerint a muszlimok aránya 5.4%, míg a keresztények a lakosság 1.1%-át teszik ki. A vatikán szerint Thaiföldön mintegy 325 ezer katolikus él. 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

 

Ferenc pápa thaiföldi buddhista szerzetesekkel találkozott

Ferenc pápa ázsiai útja

Ferenc pápa Thaiföldön, avagy katolikusok és buddhisták testvérisége

Thaiföldi szerzetesek újra a Vatikánban

A Vatikán üdvözlete Vészák alkalmából 2023

A Vatikán üdvözlete Vészák alkalmából 2022

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Keresztény-buddhista eszmecsere a “karunáról” és az “agapéról”

Ferenc pápa mongóliai látogatása

 

Forrás – Buddhistdoor

kiemelt kép – catholicreview.org

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint