Főoldal > Thaiföldi szerzetesek újra a Vatikánban

Thaiföldi szerzetesek újra a Vatikánban

Idén is látogatást tett a Vatikánban egy thaiföldi szerzetesekből álló delegáció, hogy tovább mélyítsék a katolikus egyházzal való baráti kapcsolatukat. A tavalyi évben is júniusban tett látogatást az akkor 33 szerzetesből álló küldöttség, hogy találkozzon Ferenc pápával. Idén sajnos a katolikus egyházfő egészségi állapota nem tette lehetővé a személyes találkozást, mivel a közelmúltban műtéten esett át. 

A thai szerzetesek és a Vallásközi Párbeszédért Felelős Dikasztérium képviselői közötti június 15-i találkozót az Augustinianumban tartották. Az eseményt egy egy perces csendes elmélkedés nyitotta meg, hogy “mindenki valóban az itt-és-mostban legyen”. 

A mintegy nyolcvan főből álló delegáció a Legfelsőbb Szangha Tanács, Wat Phra Chetuphon Szangha Gyűlése, a Tengerentúli Dhammaduta Bhikkhuk Szabályozó Hivatala valamint a Pradzsadhipok Király Intézet képviselőiből álltak. Őket fogadták a Vallásközi Párbeszéd Dikasztériumának tagjai, köztük Miguel Angel Ayuso bíboros, a Dikasztérium prefektusa és Msgr. Indunil Kodithuwakku.

A küldöttség levele a Szentatyának

A két napos látogatáson a tervek szerint a Szentatyával is találkoztak volna, de mivel a pápa kórházban várta a felépülését csak egy üdvözlő levelet tudtak hagyni neki. A levelet olasz nyelven írták a résztvevők és Thaiföld olaszországi és szentszéki nagykövete, Chiang Mai érseke, Francesco Saverio Vira Arpondratana nevében amit Somdet Phra Mahathirachan, a Wat Phra Cetuphon királyi templom apátja írta alá. Az üdvözletben biztosították a Szentatyát, hogy imádkoznak a mielőbbi felépüléséért. 

Közös ima Ferenc pápa gyógyulásáért

A látogatást követő napon, 16-án pénteken, a pápa elhagyhatta a Gemelli-kórházat

A találkozó résztvevői

A küldöttség tagjai beszámoltak a tevékenységükről, hogy imádkoztak a békéért, valamint a néhai XVI. Benedek pápa sírjánál tett látogatásukról. A szerzetesek ezután Ferenc pápa mihamarabbi gyógyulásáért való közös imára hívták a jelenlévőket.

A szerzetesek XVI. Benedek sírjánál

Ayuso bíboros a küldöttséghez intézett beszédében megköszönte a buddhista szerzetesek imáit a Szentatya jólétéért. Emlékeztetett arra, hogy valódi barátként “ugyanazokon az örömökön, bánatokon, aggodalmakon és látomásokon osztoznak„.

Miguel Angel Ayuso bíboros – press.vatican.va

A bíboros a látogatást a “barátok zarándoklataként” jellemezte. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy Ferenc pápa tanúja lehetett a buddhisták és a katolikusok közötti köteléknek, amikor 2019-ben Thaiföldre látogatott

Az akkori látogatást a Szentszék első, akkori nevén Sziámba irányuló missziójának 350. évfordulójára időzítették. A katolicizmus a XVI. század óta van jelen a mai Thaiföldön, portugál misszionáriusoknak és kereskedőknek köszönhetően. 

A katolikus egyházat elsősorban a társadalmi jólét fejlődésében játszott szerepéért becsülik a théraváda buddhista többségű országban. Az egyház Thaiföldön több kórházat és rangos oktatási intézményt hozott létre és tart fenn.

Thaiföld 71 millió főre becsült lakosságának kevesebb mint 2%-a katolikus.

 

Forrás – Vatican News

Union of Catholic Asian News

 

Képek – Vatican News

A kiemelt képen a tiszteletreméltó Somdet Phra Mahathirachan és Ayuso bíboros

A katolikus-buddhista kapcsolatokról szóló korábbi cikkeink:

 

Ferenc pápa thaiföldi buddhista szerzetesekkel találkozott

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Ferenc pápa Thaiföldön

A Vatikán üzenete Vészák alkalmából (1.)

A Vatikán üzenete Vészák alkalmából (2.)

A Vatikán a buddhistákkal együtt harcolna a korrupció ellen

Keresztények és buddhisták párbeszéde Tajvanon

Buddhisták és keresztények: együtt az ökológiai oktatás támogatásáért

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a