Főoldal > Buddhizmus, tudatosság és mesterséges intelligencia konferencia

Buddhizmus, tudatosság és mesterséges intelligencia konferencia

A Woodenfish Alapítvány (Woodenfish Foundation) június 21-23-án rendezi meg Tajpej-ben, Tajvan fővárosában, a Grand Hotelben az 5. Woodenfish Fórumot a buddhizmusról, a tudományról és a jövőről. A “Buddhizmus, tudatosság és mesterséges intelligencia (Buddhism, Consciousness, and AI) címet viselő konferencián tudósok, buddhista gyakorlók és technológiai szakemberek vesznek részt, hogy megvitassák a buddhista filozófia és a modern tudományos fejlődés közötti lehetséges kapcsolódási pontokat. Az esemény angol nyelvű lesz és élő közvetítés, mindazok számára elérhető, akik regisztrálnak rá.

A három napos fórumon több panelbeszélgetésben az éberség gyakorlatok (mindfulness), a mesterséges intelligencia és ezek etikai vonatkozásai kerülnek terítékre. A napirend korunk nagy kérdéseit vizsgálja történelmi buddhista kontextusból.  

 

Első nap, június 21.

Délelőtti ülésszak: Buddhista tudatosság és a modern tudomány

 

Az első panelben, 9:00-12:00 óra között a kritikák mellett a mindfulness gyakorlatok működését és hatásait vizsgálják. Két előadást hallgathatunk meg. 

Az elsőt Paul Swanson, a Nanzan Institute for Religion and Culture professzor emeritusa  a „Meditáció mint tisztánlátás, Cse-ji Tientai buddhizmusának fényében” címmel tartja.

A másodikat Eric Loucks, a Brown Egyetem Mindfulness Központjának igazgatója a „Bolygó és emberek: A tudatos viselkedés-változtatás ereje” címmel.

 

Délutáni ülésszak: Mesterséges intelligencia és a buddhista etika

A 13:30-17:00-ig tartó második panel a mesterséges intelligencia etikai dimenzióit vizsgálja buddhista szemszögből.

Az első előadást Thomas Doctor, a Randzsung Jeshe Intézet (Ranjung Yeshe Institute)  ügyvezető igazgatója a „Bódhiszattvák építése: Az erőteljes, megbízható és gondoskodó intelligencia modellje felé” címmel.

Ezt követően Peter Hershock, az East-West Center ázsiai tanulmányok igazgatója arról fog beszélni, hogy a digitális tudatosság evolúciós ugrást vagy karmikus kitérőt jelent-e.

Soraj Hongladarom, a Csúlalongkorn Egyetem (Chulalongkorn University)professzora a „Mi a mesterséges intelligencia etikájának átfogó célja?” címmel tart előadást. Ezen az ülésen fiatalok is részt vesznek, hogy változatos nézőpontokat nyújtsanak ezekről a  kritikus kérdésekről.

Ezeket az előadásokat tajvani fiatalok prezentációi követik. Ahogy azt a Woodenfish Alapítvány alapítója, a tiszteletreméltó Jifa elmondta a Buddhistdoor magazinnak: “Nagyon fontos hogy bevonjuk az ifjúságot. Új perspektívájuk lesz és végül is az ő jövőjüket vitatjuk itt meg.”

Második nap, június 22.

Délelőtti ülésszak: A mesterséges intelligencia és a buddhista metafizika

 

Az első panel az előző napihoz hasonlóan reggel 9:00-től délig fog tartani, és a mesterséges intelligencia lehetőségeit és korlátait fogja vizsgálni a buddhista metafizika szemszögéből. 

Christian Coseru, a College of Charleston filozófia professzora a „Mérnöki megvilágosodás? Mesterséges elmék és a szintetikus fenomenológia problémái és veszélyei” címmel tart majd előadást.

Ezután Robert Sharf következik a kaliforniai Berkeley Egyetemről, akinek a figyelemfelkeltő: „Meditálhat-e a mesterséges intelligencia? (És miért fontos ez)” című előadását hallgathatjuk meg. 

A következő előadást Georg Northoff, az Ottawai Egyetem orvosprofesszora tartja, „Meditáció és az én: Miért nem képes a mesterséges intelligencia (még) megmutatni a nem-duális tudatosságot” címmel.

Az előzőeket még három előadás követi:

Gereon Kopf a Luther College-ból „A mesterséges intelligencia, az érzékelőképesség és a Buddha tudat: A negyedik személyű megközelítés” címmel,

majd Cseng Kai-jüan a Nemzeti Jang Ming Csiao Tung Egyetemről (National Yang Ming Chiao Tung University) a test és az agy a mindfulness gyakorlatokban való  integrációjáról fog beszélni.

Végül Jundo Cohen, a Building the Future Buddha (A jövő Buddhája építése) című könyv szerzője „A mesterséges intelligencia zenje, a gén, a Föld megmentése és a Marsra utazás” címmel tart előadást. 

 

Délutáni ülésszak: Az MI applikációk és a buddhizmus

A délutáni ülésszak 13:30-tól 17:00-ig tart, és a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazási lehetőségeire összpontosít majd buddhista kontextusban de fordítva is.  

Bill Duane, a Bill Duane and Associates igazgatója a „Buddha és a vállalat az MI világában” címmel tart előadást. 

Ezt követi James Robson a Harvard Egyetemről a „Űrtemplom – a mesterséges intelligencia buddhista alkalmazása Japánban” című előadása,

majd Jiryu Rutschman-Byler, a San Francisco Zen Központ társ-apátja a „Roshibot: A mesterséges intelligencia esettanulmánya az amerikai zen buddhizmusban” előadásán vehetünk részt.

Az ülésszakot Seidzsi Kumagai és Tosikazu Furuja zárja, akik a BuddhaBot és a Tera-verse fejlesztéséről beszélgetnek.

Harmadik nap, június 23.

Délelőtti ülésszak: A mesterséges intelligencia és a buddhizmus jövője

 

Az utolsó, 9:00-12:00 óra között megrendezésre kerülő panelben a buddhizmus és a mesterséges intelligencia jövőbeni kapcsolatáról lesz szó. 

Li Si-csen, a Nemzeti Tajvani Egyetem korábbi elnöke „Az internetes univerzum felfedezése ujjolvasási kísérletekkel (Finger Reading Experiments) és ennek következményei a tudatosságra” címmel tart előadást.

Ezt Olaf Witkowski, a Cross Labs alapító igazgatója az „Összefonódott jövők: A biológiai és a technológiai elmék összehangolása” című előadása követi. 

Jeanne Lim, a beingAI társalapítója és vezérigazgatója a „MI lény (AI being): Másodpilóta a bölcsesség és a megvilágosodás keresésében” tart előadást,

majd Pat Pat Pataranutaporn az MIT-től a „Segíthet-e az MI az embereknek a megvilágosodás elérésében?” című előadása zárja a konferenciát.

A Woodenfish Alapítvány fóruma sokszínű és mélyreható vizsgálatot ígér arról, hogy a buddhizmus és a mesterséges intelligencia hogyan hat majd egymásra, platformot kínál a párbeszédhez és ezeknek a korunkban nagyon fontos témáknak a megvitatására.

A Woodenfish Alapítvány célja, hogy oktatási programok és konferenciák segítségével hidat verjen a buddhista tanítások és a modern korunk fontos kérdései között. Az alapítványt a tiszteletreméltó Jifa alapította a humanista buddhizmus megértésének és gyakorlásának elősegítésére. Lehetőséget kínál többek között a buddhista filozófia és a szerzetesi életmód megismerésére a Humanista Buddhista Szerzetesi Élet Programon (Humanistic Buddhist Monastic Life Program – HBMLP) keresztül. 

Az alapítvány olyan rendezvényeknek is otthont ad, mint a Buddhizmus, tudomány és jövő fórum (Buddhism, Science, and Future forum), amely a buddhizmus, a tudomány és a technológia közötti kapcsolódási pontokat vizsgálja. Elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a tudósok, a buddhista gyakorlók, a  szakemberek és a nyilvánosság között.

 

Regisztráció erről az oldalról

 

Fontos, hogy az időpontok a helyi, tajvani idő szerint lettek feltüntetve! 

 

Az átszámításhoz ajánljuk a Time Zone Converter oldalt.

 

A mesterséges intálligencia témában korábbi cikkeink:

Mesterséges intelligencia és a buddhizmus – Interjú Szabados Leventével (1.); (2.); (3.); (4.)

Hogyan fogja a mesterséges intelligencia befolyásolni a világunkat

Jack Korfield buddhista tanító és Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatójának beszélgetése

A szamszára új játékszere – Presiing Lajos Lílávadzsra a mesterséges intelligencia és a buddhizmus kapcsolatáról

Buddhabot – A Kiotói Egyetemen további előrelépés történt a megvilágosodást segítő MI szoftverrel kapcsolatban

Japán fejlesztésű „Buddhabot”

A thai kormánynak nem tetszenek a szerzetesekről MI-vel készült képek

Buddhizmus és MI, avagy a Roshi bot

Thaiföld első virtuális szerzetese

 

Forrás – Buddhistdoor

Accupass

Woodenfish

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó